top of page
PatroonHartjesGroen.jpg

Zwanger en nu?

hartje roze.png

Gefeliciteerd! Je bent zwanger!

Je zwangerschap en het krijgen van een kindje is een bijzondere, maar ook spannende periode waar veel bij komt kijken. Dit kan veel vragen en soms ook onzekerheid opleveren. Als verloskundigen willen we je daarom in deze periode graag persoonlijke zorg bieden. We doen een uitgebreide intake en we nemen tijdens je vervolgcontroles uitgebreid de tijd om jullie te leren kennen.

 

We willen graag dat je je op je gemak voelt en vertrouwen hebt in je zwangerschap. We vinden het hierbij belangrijk je te voorzien van goede informatie. Zit je ergens mee in je zwangerschap? Laat dit dan gerust weten, we denken graag met je mee.

Je kunt je direct bij ons aanmelden via het aanmeldformulier of door ons even te bellen op

0161-784000

Welkom!

Afspraak maken.jpg

Foliumzuur

Foliumzuur is een belangrijk vitamine voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Daarom wordt geadviseerd om ten minste vier weken voordat je zwanger wilt worden totdat je 10 weken zwanger bent elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 mg foliumzuur te slikken.  Het duurt ongeveer vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd, daarom kun je het beste een maand voordat je stopt met anticonceptie beginnen. Als je foliumzuur slikt, heeft je baby minder kans op een ernstige handicap zoals een open ruggetje. Ben je onverwacht of sneller zwanger dan verwacht? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur. 

Je kunt er ook voor kiezen om direct Folaat te slikken, dit is de actieve vorm van foliumzuur en wordt sneller en makkelijker opgenomen door je lichaam. We adviseren je dan merken zoals Vitals of Vitakruid te gebruiken.

Vitamine D3 & omega 3

Naast foliumzuur is het goed om extra vitaminen te slikken als je zwanger wilt worden of als je al zwanger bent. Andere vitamines die wij adviseren zijn vitamine D3 en omega 3. Vitamine D3 is goed voor de botontwikkeling en omega 3 goed voor de hersenontwikkeling. Je kunt ervoor kiezen om een multivitaminen te slikken. Wij adviseren merken zoals Vitals of Vitakruid, omdat dit de actieve vorm van vitaminen betreft en het makkelijker en beter wordt opgenomen door je lichaam.

Foto met baby.jpg

Eerste controle

De eerste zwangerschapscontrole duurt ongeveer 60 minuten en plannen we rond de 7e tot 9e week van de zwangerschap. Tijdens of voorafgaand aan deze eerste zwangerschapscontrole maken we een echo om te zien of het hartje van jullie kindje klopt. Tijdens de intake nemen we uitgebreid de tijd om kennis met jullie te maken. We bespreken jullie wensen en verwachtingen en maken samen een persoonlijk zorgpad voor jouw zwangerschap. Voorafgaand aan deze afspraak vragen we je om de intake vragenlijst ingevuld naar ons te mailen. Deze vragenlijst gaat over jullie gezondheid en zorgt ervoor dat wij een compleet beeld kunnen verkrijgen van jullie situatie zodat we onze zorg hierop kunnen aanpassen. 

 

Daarnaast geven we je deze controle veel informatie over een gezonde start van je zwangerschap en zullen we met jullie in gesprek gaan over prenatale screening. Meer informatie hierover vind je alvast in deze twee korte filmpjes:

 https://www.pns.nl/nipt/video-nipt

https://www.pns.nl/13-wekenecho/video-13-wekenecho-20-wekenecho
 

Vervolgcontroles

De ene vrouw vindt het heerlijk om zwanger te zijn en de ander heeft enorm veel klachten. Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam, hoe je hierop reageert verschilt per persoon. Tijdens de vervolgcontroles staan we stil bij hoe je je voelt, hoe jullie de zwangerschap beleven en hoe jullie kijken naar het aankomend ouderschap. We vinden het belangrijk dat je al je vragen, zorgen, verwachtingen en wensen met ons kunt bespreken. Je komt daarom tijdens je zwangerschap zo’n 12 keer op controle waarbij we extra tijd en ruimte voor je nemen. Doordat we met z’n drieën werken kunnen we beide jullie  goed leren kennen zodat jullie je vertrouwd voelen bij ons.

Meer informatie

Meer informatie lezen over jouw zwangerschap kan hier:

PatroonHartjesGroen.jpg
PatroonHartjesGroen.jpg
PatroonHartjesGroen.jpg

Boeken

De negen magische maanden

~

Deepak Chopra

Perfecte moeders bestaan niet

~

Diana Koster

Mama’en

~

Nina Pierson 

Vader op komst

~

Willem Bisseling 

Aanpakken voor aanstaande vaders

~

David Borman

Apps

How about mom - app

 

Zwanger-HAP app

Podcasts

Zwanger & Zo de Podcast 

Podnataal ​

Mama'en de podcast

bottom of page