top of page
PatroonHartjesGroen.jpg

De eerste dagen

Jullie zijn ouders geworden! Gefeliciteerd.

Hier heb je al die maanden naar uitgekeken. Er is een nieuwe periode aangekomen waar veel bij komt kijken. Het is tijd om te rusten, herstellen, jullie baby te leren kennen en te wennen aan het nieuwe leven met jullie zoon of dochter. 

 

In een kraamweek komt er veel op je af: bijzondere, mooie momenten met jullie pasgeboren kindje, maar ook een geheel nieuw ritme en nieuwe emoties. Daarnaast kun je lichamelijke klachten ervaren als herstel van je bevalling. 

 

Een goede voorbereiding op de kraamperiode is belangrijk. Wat staat jullie allemaal te wachten als je kindje is geboren en hoe weet je nu precies wat je kindje nodig heeft of bedoelt? Tijdens onze zwangerschapscursus besteden wij ook aandacht aan deze sprong in het ouderschap.

Portret Lev.jpg

Kraambedcontroles

Uiteraard staan jullie hier niet alleen voor. Zowel wij als de kraamverzorgende begeleiden jullie. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de nazorg de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling. 

 

De kraamverzorgende is er ongeveer 8 dagen om jullie te ondersteunen. Ze geeft jullie voorlichting en helpt bij praktische zorgen. Ook helpt ze jullie bij de verzorging van de baby en voert bij jou en de baby controles uit. 

 

En ook wij zijn er om jullie te begeleiden in deze bijzondere, eerste periode. In de kraamweek komen we meerdere keren bij jullie op huisbezoek om te kijken hoe het met jullie gaat. Ook hier vinden we het bieden van persoonlijke begeleiding belangrijk en besteden daarom ruim de tijd voor jullie. Wat je van ons kunt  verwachten in deze periode?

  • Extra begeleiding bij het geven van borstvoeding 

  • We praten uitgebreid na over de bevalling 

  • We besteden aandacht aan jullie nieuw rol als ouders en geven jullie informatie over wat je hierin kan verwachten

  • We bespreken met je kraamverzorgende de controles die zij heeft gedaan en ondernemen actie indien nodig

 

Tussen de 8-14e dag sluiten we het kraambed af, dat betekent dat we niet meer standaard op huisbezoek komen. Onthoud ook nu weer dat we 24 uur per dag bereikbaar zijn en je ons altijd mag bellen in het geval van vragen en ongerustheid. Zelf bellen we jullie standaard drie weken na de bevalling om te vragen hoe het met jullie gaat. Daarna zien we je graag zes weken na de geboorte nog een keer terug op nacontrole met je baby.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling zijn jullie van harte welkom voor een nacontrole bij ons op de praktijk. Bij deze controle kijken we samen terug op de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Tevens vragen we naar je herstel en je ervaringen als kersverse moeder. Voel je vrij en vertrouwd om alles bespreekbaar te maken. We denken graag met je mee. Ook horen we graag hoe het met jullie kindje gaat. De nacontrole vindt meestal plaats bij degene die je bevalling heeft begeleidt. Ben je in het ziekenhuis bevallen en heb je geen nacontrole afspraak gekregen? Dan ben je uiteraard ook welkom! 

LEV map.jpg
Portret Lev-2.jpg

Herstel na je bevalling

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Op lichamelijk, emotioneel en sociaal vlak verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar. Het is belangrijk om in de kraamperiode voldoende rust te nemen. Hieronder vind je verschillende informatie links:

Klachten na je bevalling

Herstel van je bekkenbodem

Het vierde trimester

Het vierde trimester, de eerste drie maanden van het leven van je kindje is ontzettend belangrijk voor een goede start van het leven en de hersenontwikkeling van jullie baby. Na de geboorte is je kindje nog niet ‘af’ maar heeft hij/zij nog drie maanden draagtijd nodig. In onze maatschappij wordt er snel gedacht: zo de bevalling is achter de rug, de baby is er en nu kunnen we verder! Maar vaak blijkt het tegendeel waar: je bent ineens moeder en er komt van alles op je af. Het vierde trimester moet dan ook een periode van rust, reinheid en knuffeltijd zijn. Dus kruip lekker samen in die cocon en geniet van deze periode. In de zwangerschap delen we fijne tips voor dit trimester en besteden we hier aandacht aan tijdens onze zwangerschapscursus

Image by DICSON

Meer informatie

Overige informatie vind je in deze boeken:

PatroonHartjesGroen.jpg

Boeken

How about mom - Anna Jacobs

Het kinderbrein - John Medina

Wat baby’s nodig hebben - Melanie Visscher

Groeiwijzer van 0 tot 1 jaar - Paulien Bom en Machteld Huber

Baby in een droomritme - Stephanie Molenaar en Stephanie Lampe

Geboorte van moeder en kind - Riekje Boswijk- Hummel

Ouderschap vanuit je hart - Lida van Ruijven- Bank-

De taal van huilen - A.J. Solter

Veilig samen slapen

bottom of page