top of page
PatroonHartjesGroen.jpg

Geboorte

Image by Ömürden Cengiz

Voorbereiding

Een goede voorbereiding op de bevalling kan ervoor zorgen dat je tijdens de bevalling beter weet wat je te wachten staat en dat je beter kan omgaan met wat je lichaam doet. De ene vindt het fijn om veel theoretische en praktische informatie op te doen over het beloop van de bevalling, een ander wenst het allemaal op zich af te laten komen. In beide gevallen is het goed om bij jezelf te onderzoeken wat je nodig hebt om de bevalling met vertrouwen tegemoet te gaan. Je kunt je voorbereiden door onze cursus te volgen. Het zou jullie ook kunnen helpen om je geboortewensen op te schrijven.  

Gesprekje lachen.jpg

Gesprek over de geboorte

Als we in gesprek gaan over de geboorte, kunnen we ook jullie geboortewensen bespreken als je die hebt opgeschreven. Je kunt zelf aangeven wanneer je het prettig vindt om over de bevalling in gesprek te gaan, uiterlijk bij 35 weken zwangerschap gaan we met je hierover in gesprek. We plannen hier altijd extra tijd voor in. 

Door dit plan te bespreken weten wij wat jullie graag willen en kunnen we onze zorg afstemmen op jullie wensen en verwachtingen. Aan de hand van jullie geboortewensen kunnen we jullie voorlichting geven over de bevalling en eventueel het beeld van de bevalling bijstellen zodat jullie een eerlijk en reëel beeld hebben. 

Image by Carlo Navarro

Plaats van geboorte

Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel thuis als in het ziekenhuis veilige plekken zijn om te bevallen. Als verloskundigen vinden wij het belangrijk dat je bevalt op de plek waar jij je op je gemak voelt. Als jij je veilig voelt zal de bevalling hierdoor beter verlopen omdat je meer ontspannen bent. Uit onderzoek blijkt dat je er dan met een goed gevoel op terug kan kijken. Wij begeleiden geboortes zowel thuis als in het ETZ (FAM) in Tilburg en Amphia Ziekenhuis in Breda.

Image by Pelayo Arbués

Houdingen tijdens de geboorte

Wij zijn ervaren met het begeleiden van badbevallingen en bevallingen in allerlei andere houdingen zoals op de baarkruk, staand, zijligging en op handen en knieën. Liggend bevallen is natuurlijk ook helemaal prima als dit voor jou goed voelt.  

Portret Lev-4.jpg

Onze rol tijdens de geboorte

Tijdens de bevalling ondersteunen we je bij het opvangen van de weeën en stimuleren je dat te doen wat nodig is om de bevalling zo voorspoedig en prettig mogelijk voor jou te laten verlopen. We vinden het belangrijk om jullie te begeleiden op basis van jullie wensen en verwachtingen welke jullie met ons hebben besproken in de zwangerschap.

 

We kijken samen op dat moment wat jij en je partner nodig hebben. Voor ons is het belangrijk dat jij autonomie ervaart tijdens dit proces. Wij zijn er om je te ondersteunen, informeren en adviseren. 

Bekken foto.jpg

Meer informatie

Tijdens de spreekuren en in onze eigen cursus geven we je meer informatie over de bevalling. Tijdens de cursus krijg je van ons ook een reader waar alle informatie nog eens op een rij staat. Overige informatie vind je op deze websites en/of in deze boeken:

PatroonHartjesGroen.jpg
PatroonHartjesGroen.jpg

Boeken

Als bevallen spannend is ~ Lilian Wirken 

Vrije geboorte ~ Anna Myrthe Korteweg

Bevallen op eigen kracht ~ Wendy Schouten

Geboorte vol vertrouwen ~ Vivian Vietje

Positief over bevallen ~ Milly Hill

Goed geboren worden ~ David Chamberlain

bottom of page